Geoană a fost întrebat, luni, dacă apreciază că Robert Turcescu s-a achitat cu imparțialitate de sarcina de a modera dezbaterea din 2009, având în vedere dezvăluirile sale ulterioare, privind faptul că a fost locotenent-colonel sub acoperire.
„Privind acum în retrospectivă, în lumina pe care o revarsă abundența de dezvăluiri asupra acelui moment, ne face să ne uităm cu ochi proaspeți la acel moment. Cred că suntem în Cartea Recordurilor, în care un ofițer acoperit moderează o dezbatere prezidențială. În sine, este o operațiune excepțională. Nu știu dacă există undeva în lumea democratică cât de cât autentică o situație în care un ofițer acoperit să modereze. Cum un ofițer acoperit a ajuns în situația respectivă, asta este iarăși o întrebare interesantă”, a răspuns Geoană.
În acest sens, Geoană a afirmat că nu ar fi acceptat ca acesta să modereze dezbaterea dacă ar fi știut că este ofițer acoperit.
„Situația este absolut inedită și, într-un fel, arată încă odată un mod de operare și acesta este de fapt ce deranjează mai mult decât elementul personal, cu ce metode câștigă cineva alegerile. Este un lucru care, privind acum în retrospectivă, este absolut inacceptabil și cred că este o operațiune pe care cei care, eventual, repet, condiționez și contextualizez declarațiile mele, dacă au avut cumva în vedere să pună un acoperit să modereze o dezbatere prezidențială – este extrem, extrem, de grav”, a adăugat Geoană.
În plus, Geoană a precizat că este vorba despre „piese disparate dintr-un puzzle, dintr-un tablou” care conturează o „operațiune deliberată, determinată, de folosire a unor instrumente care depășesc limita democrației”.
La rândul său, deputatul PMP, Robert Turcescu, membru al Comisiei, a precizat că „celebra listă” cu avansările făcute „la secret” de Gabriel Oprea” și răspunsul MApN arată că avansarea sa în grad, sub „acoperirea” lui Oprea, s-a întâmplat la mult timp după dezbaterea prezidențială din 2009.